vlakje

 

 

vlakjeWat zijn “leerhuizen”?

Ik gebruik graag het woord leerhuis, maar veel gangbare termen zijn ook corporate university, (corporate) academie of academy, (kennis- en) leercentrum, school en ook college en campus komen voor. Het zijn metaforen voor een organisatie-onderdeel van waaruit (een deel van) het formele leren georganiseerd en (een deel van het) informele leren gefaciliteerd wordt. Het is een “professionele plek” voor de inrichting en ondersteuning van de leerfunctie. Daarbij is leren niet alleen opleiden en trainen van de individuele medewerkers. Een volwaardig leerhuis organiseert en faciliteert ook het organisatie-leren.

Informatie over de rol die een leerhuis kan spelen is te vinden op internet en in het boekje “De Corporate University; middel tot kennisinnovatie” (Kluwer, Posthumus e.a., 2004).


wikipedia


Hoe bouw jij een leerhuis?

Naar mijn mening wordt de basis voor een lerende organisatie gelegd door op een planmatige manier het leren te organiseren. Daarbij zijn drie aspecten van belang: het leerconcept dan wel de visie op leren (waarom en hoe willen wij leren), de leeractiviteiten zelf (welke leeractiviteiten gaan we organiseren en wie bepaalt dat) en de bedrijfvoering (hoeveel kost het, wat levert het op, planning en logistiek, managementinformatie, managen van het leerhuis). Te samen vormen deze elementen het “leerhuis”. Ontwerp en bouw een leerhuis voor je bedrijf/organisatie als belangrijk onderdeel van een lerende organisatie!


model leerhuis


Bij welke leerhuizen ben jij betrokken (geweest)?


Door mij zijn de volgende leerhuizen ontworpen en geïmplementeerd:

Vanuit Organiseren van het leren ben ik o.a. betrokken geweest bij:


Ook ben ik als adviseur verbonden aan de Nederlandse Stichting voor Corporate Universities (NSCU). Deze stichting biedt een platform voor kennisuitwisseling en ontwikkeling op het gebied van corporate learning. Jaarlijks wordt de NSCU Academy Award uitgereikt aan een bedrijf of organisatie die corporate learning succesvol geïmplementeerd heeft. Trotse bezitters zijn onder andere Wehkamp, de gemeente Almere, Rijkswaterstaat, Exact en de MelkveeAcademie.


voorbeelden